Pagina's

maandag 10 juni 2019

Column: aankomen is geen ramp

Bron: instagramaccount @pleunbierbooms

Vroeger was aankomen mijn grootste nachtmerrie. Als ik ook maar een halve kilo zwaarder was geworden en een keer een maat 38 moest nemen in plaats van een 36, was ik helemaal overstuur. Ik deed fanatiek aan diĆ«ten, ook al was dat verre van nodig. Ik was lang en nog in de groei, dus ik was een slungelig meisje. Inmiddels is dat slungelige weg en is daarmee mijn grootste nachtmerrie van toen uitgekomen: ik heb maat 38/40. En dat is helemaal niet erg. Toen ik op de middelbare school zat, waren Tumblr en Weheartit erg populair. Hier kwamen vaak foto's van meisjes met zogenoemde tigh-gaps op voorbij. Ik en veel van mijn leeftijdsgenootjes wilden dit schoonheidsideaal maar wat graag nastreven. Op een gegeven moment had ik er zelfs een, maar gelukkiger werd ik er niet van. Ik mocht geen tussendoortjes eten van mezelf en liep elke dag hard. En dat terwijl ik nog in de groei was en ik die tussendoortjes eigenlijk heel goed kon gebruiken.

Op dit moment ziet mijn leven er niet meer zo uit. Ik ben om persoonlijke redenen (waar ik hier liever niet op inga) aangekomen. Ik eet veel, maar gezond. Denk aan noten en fruit. Dit doe ik om op een gezond gewicht te blijven. Want dat is een maat 38/40 ook gewoon!

Ik had er eerst best veel moeite mee dat ik was aangekomen. Vooral het uitzoeken van kleding in winkels vond ik erg confronterend. De kleding die mij vroeger paste, zat ineens niet meer goed. Tegenwoordig vind ik het niet erg meer. Een kledingmaat is maar een getal en bovendien gaat het erom dat de kleding past. Of je daar nou een maatje meer of minder voor nodig hebt, maakt in principe niet uit.

Er zijn tegenwoordig redelijk veel plus-sized modellen te vinden op bijvoorbeeld Instagram en in de traditionele media. Tenminste, meer dan vroeger. Ook zijn er veel YouTubers met een maatje meer die jonge meiden zelfvertrouwen inspreken. Dat zijn allemaal factoren die het een beetje makkelijker maken om een grotere maat te accepteren. Zo is het mij uiteindelijk ook gelukt.

Ik nodig jullie dan ook allemaal uit om blij te zijn met je kledingmaat en je er niet teveel van aan te trekken tijdens het shoppen. Want welke maat je ook hebt, je mag er zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten