Pagina's

maandag 19 april 2021

Verandering

 


Het lijkt wel alsof het ons van alle kanten aangeleerd wordt dat verandering slecht is. YouTubers die van stijl veranderen, verliezen volgers. Vrienden en familie hebben commentaar. Voor je gevoel wordt je van alle kanten veroordeeld. Maar misschien zit dit gewoon tussen je oren. Ook ik verbeeldde me dat verandering slecht was. Ik wilde de mensen om me heen niet teleurstellen door te veranderen. Als het op anderen aankwam, maakte het me echter niet uit als ze veranderden. Wel voor mezelf. Dat is veranderd.

Mijn haar

Ik wilde al een hele tijd haar tot op mijn sleutelbeenderen. Mijn haar was heel erg lang, het kwam tot mijn middel. Mensen met kort haar vond ik altijd heel erg cool en ik verlangde ernaar er zelf op een dag ook zo uit te zien. Toch durfde ik het niet. Ik was bang dat mijn vrienden en familie slecht zouden reageren. En dat is precies het probleem. Je moet daar helemaal niet naar kijken! Zelf wilde ik kort haar, dus ik moest naar mezelf luisteren. Uiteindelijk heb ik het gedaan. En ik ben er hartstikke blij mee. Ik voel me veel meer zoals ik daadwerkelijk ben. Of ben geworden.

Mijn kleding

Bijna mijn gehele leven kleedde ik me heel vrouwelijk en meisjesachtig. Het leek wel alsof ik ermee geobsedeerd was, het woord ‘vrouwelijk’. Ik moest er altijd zo uit zien van mezelf. Die mindset was behoorlijk giftig. Want ik luisterde niet naar mezelf. De reden dat ik dat wilde, is omdat ik dacht dat de maatschappij dat van mij verwachtte. Ik wilde die verwachting naleven. En eerlijk gezegd spookt mijn vroegere mindset soms nog steeds door mijn hoofd. Nu ben ik bezig meer naar mezelf te luisteren. In mijn telefoon heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ík leuk vindt, niet de mensen om mij heen. Nu draag ik wat ik zelf mooi vindt.

Make-up

Die verwachtingen wat betreft mijn gender blijven bij ieder thema dat ik hier bespreek terug komen. Ook bij make-up. Al een hele tijd lijkt het me cool om gewoon geen make-up te dragen voor een tijd. Dat hoeft allemaal niet voor eeuwig te zijn (dat geldt overigens voor alles wat ik heb opgesomd). Maar nu heb ik daar gewoon zin in. Soms had ik het gevoel dat iedereen om me heen liever heeft dat ik make-up draag. Maar dat is helemaal niet zo, dat zat tussen mijn oren. En het maakt niet uit wat mensen om me heen willen. Het gaat erom wat ík wil. Dus op het moment van schrijven draag ik even geen make-up.

Uiterlijkheden zijn niet zo belangrijk

Ik heb het nu vooral over uiterlijkheden, wat uiteraard best oppervlakkig is. Het is waar dat je uiterlijk erg beïnvloedt hoe je in je vel zit. Maar het is niet het belangrijkste in het leven. Ook wat betreft je meningen over bepaalde kwesties en je gedrag kan je veranderen. Zo kan je beslissen vegetariër te worden. Of geen kleding meer te kopen van fast fashion merken. En heel belangrijk: je kan de mensen om je heen wat meer waarderen en dat aan ze laten merken.

Conclusie

Als je van de wereld een betere plaats wil maken, moet je beginnen bij jezelf. De persoon in de spiegel. Vertrouw op je intuïtie. Ik ga het doen. Jullie ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten